Henri Edmond Cross (1856 - 1910)


Pintor neoimpressionista francès

Henri Edmond Cross, de nom real Edmond Joseph Delacroix, és un pintor neoimpressionista. Gran dibuixant, pintor, aquarel·lista, va ser força desconegut pel gran públic durant la seva vida, però molt admirat pels seus companys pintor i artistes.

Nascut a Douai, al nord de França, el seu descobriment dels paisatges mediterranis va marcar la seva carrera. Es va traslladar al Var, al sud de França, i va pintar la Provença des dels anys 1900. Després va canviar els seus tubs de color per adaptar la seva paleta a aquests nous paisatges i les seves llums carregades.

Puntillista, posa colors amb petits tocs, per il·lustrar la diversitat de matisos que observa. El resultat: teles acolorides, harmonioses, alegres i controlades, com el que representa per a ell la vida al sud.

Hi trobem grocs clars i grocs pollets, taronges ardents, amplies gammes de blaus, des de l'elèctric fins a la layette per a les aigües, els arbres i els cels d'estiu, que observa, a l'estiu, a Saint-Tropez. Els rosats suaus i intensos es barregen per descriure els núvols, els reflexos del mar o la flora de la regió que tant estima. Afegeix el blanc als colors primaris, que il·lumina les seves obres, i els dóna un aspecte mat i lluminós.

Podem sentir en els seus quadres tota l'expressió del seu gust per aquesta regió francesa de la qual es va enamorar. Les seves composicions representen escenes tranquil·les i alegres, belles llums d'estiu. El Museu dels Impressionismes de Giverny (ciutat dels impressionistes, prop de París) li ha dedicat una retrospectiva anomenada “Pintar la felicitat”.

El seu enfocament i la seva tècnica són molt rics, i inspiren altres artistes, que rep a casa seva, al sud de França. Henri Matisse va ser un d'ells! Henri Edmond Cross va ser una figura central en el desenvolupament del fauvisme. Va morir d'un càncer l'any 1910, reconegut pels seus companys, i encara deixant una empremta indeleble que ens segueix sorprès.


On gaudir-ne a casa?


Saló, dormitoris, biblioteca o tots els llocs on la calma i la felicitat siguin benvingudes!