Leonetto Cappiello (1875 - 1942)


Cartellera - Caricaturista - Comandant de la Legió d'Honor


Com no parlar-vos d'aquesta estrella del cartell, quan som cartelleria?!


Leonetto Cappiello va néixer a Itàlia, a Livorno, però va viure principalment a París.


Va venir un mes com a turista, finalment s'hi va quedar 35 anys. “Estima França com un amant estima a la seva estimada. L'estimo per la seva bellesa, pel seu esperit, per la seva harmonia i la seva generositat. L'estimo pel seu gran amor per l'art. No crec que hi hagi un país al món on un artista sigui acollit, apreciat, encoratjat com a França»


És reconegut per haver "reinventat el cartell", gràcies a un estil molt modern i una imaginació sense límits. Leonetto Cappiello pensava que l'essència de la publicitat era sorprendre.


És un dels primers, de moment, a descorrelacionar el producte venut a partir de la representació al cartell. Va participar en l'establiment de les noves normes canòniques dels cartells.


També caricaturista, el seu estil és molt expressiu. Il·lustra idees fortes amb el traç d'un bolígraf. El seu procés gràfic és únic (sigui en els seus dibuixos o en els seus cartells): un estil franc, lineal, unificat, ple d'humor i alegria, eloqüent i colorit.


Joseph Uzanne, crític d'art, va dir dels seus gravats que eren com "miralls fidels que retraçarien els mil i un reflexos de la multitud divertida i colorida".


De fet, els personatges dels seus cartells estan sovint en moviment, "en arabescs" sobre un fons de colors llisos.


El seu primer cartell? El Frou-Frou!


Van seguir altres anuncis famosos: Cachou Lajaunie, Chocolat Klaus, paper de cigarret JOB, etc., que es van exposar arreu del món.


Dada curiosa: va rebre la Legió d'Honor a França (signe de reconeixement de l'Estat), després un rep un grau addicional, el de Comandant de la Legió d'Honor.


Per què ens encanta a Moryarty? Pels seus colors pop, que dinamitzen i salten a la vista, i per les seves escenes de vida humorístiques, que et fan sentir bé.


On gaudir-ne a casa? A la cuina, al saló, per a un ambient retro colorit!