William Morris ( 1834)


Dibuixant, pintor, dissenyador i artista tèxtil, William Morris (1834-1896) és imprescindible a Moryarty! Una figura central en les arts decoratives, l'artesania i el disseny, i percebut com el pioner de l'Art & Kraft... els seus papers pintats, cortines, teixits, catifes i vitralls encara inspiren els grans noms de la decoració d'interiors actuals. Paral·lelament, William Morris va tenir mil vides. Va ser poeta, escriptor, impressor, editor i tipògraf, molt implicat en la política... Una carrera rica i plural, sempre guiada per la bellesa, que mereix atenció. Trobada amb un artista paradoxal i atemporal.


Un pioner del disseny... un fan de l'edat mitjana i de la natura


De petit, sembla que William es va disfressar de cavaller. Si la seva passió per les creacions del passat no l'ha abandonat mai, no li ha impedit mirar cap al futur. Com a novel·lista, es va inspirar molt en l'època medieval, i va traduir textos de l'Edat Mitjana i de l'Antiguitat... abans d'escriure textos utòpics, proposant nous models de societat. El seu gust per la cal·ligrafia i la il·luminació també il·lustra el seu afecte per aquells temps passats. Amb la Germandat dels Prerrafaelites (moviment d'artistes britànics, nascut a Anglaterra l'any 1848, on va conèixer la seva dona!), es van apassionar pels pintors italians que van precedir a Rafael (segle XV). La precisió dels seus dibuixos de plantes sobre tela prové de la qualitat de la seva observació de les decoracions vegetals medievals, però també de la natura, que guia les seves produccions, escrites i pictòriques. Coneix el bosc i els seus habitants, n'estudia la fauna i la flora fins al més mínim detall, fet que el converteix en un ecologista abans del seu temps.


Un burgès anglès... militant socialista


Nascut en una família burgesa, criat en espais amplis, còmodes i elegants, estudiant en un internat popular... Morris es va criar en un entorn privilegiat, evolucionant en interiors nets i hospitalaris. Com a interiorista de luxe, la seva clientela no era altra que la privilegiada i rica burgesia victoriana, que no el va desorientar... No obstant això, va ser un gran militant socialista llibertari, molt compromès amb les lluites socials, i va viure animat pels ideals d'igualtat. i justícia. Aquests ideals es fan sentir en la seva obra. Anticapitalista, rebutja la industrialització i estandardització de les creacions de la revolució industrial. Fa campanya per un art més humà, i defensa l'artesania com a forma de vida: el treballador esdevé un artesà i un artista realitzats: la seva creació li aporta satisfacció, bellesa i utilitat.


Les arts decoratives clàssiques... i una vida sulfurosa


Malgrat la nostàlgia pel passat que va impregnar l'obra de Morris, ell era realment progressista. Hauria viscut a la seva mansió amb Jane Burden, la seva dona, i el seu millor amic, Dante Gabriel Rossetti, amb qui ho compartien... tot. Sí, sí, Dante Gabriel Rossetti també va ser l'amant de la seva dona. La qual cosa va causar una mala impressió en aquell moment! En els seus textos (també és una figura central de la literatura fantàstica) ofereix models utòpics de societats alternatives. Una vida llibertària, una imaginació sense límits... força coherent amb la seva filosofia i la seva gran llibertat. Un perfil extraordinari, amb múltiples facetes que són, potser, el caldo de cultiu de la seva fama fins avui!


Com gaudir de les obres de William Morris?


Sol, o en composició, en un saló, un dormitori, un despatx.