Paul Klee (1879 - 1940)


Pintor, nascut a Suïssa, havent viscut tota la seva vida a Alemanya.

Les obres de Paul Klee poden semblar ingènues, abstractes, gairebé infantils en els seus colors i simplicitat. Però seria molt simplista categoritzar aquest pintor innovador, també músic, professor i teòric de l'art modern. Per entendre i apreciar millor les seves obres que estimem a Moryarty, us oferim la nostra lectura de la seva obra.


Músic, després artista visual


Nascut en una família d'artistes (la seva mare és cantant, el seu pare músic i professor al Conservatori Nacional de Berna a Suïssa), el jove Paul sempre va estar impregnat de cultura musical i, de petit, tocava el violí. Tanmateix, va ser cap als estudis d'arts plàstiques que va dirigir, l'any 1898 a Alemanya. Es casa amb Lily Stumpf, també músic. Es van traslladar junts a Munic. Fins i tot sembla que Paul Klee solia tocar el violí de manera sistemàtica abans de començar una sessió de pintura! Dues arts fortament lligades, que s'enriqueixen mútuament.


Als inicis de l'art abstracte


A Munic va descobrir l'obra de pintors postimpressionistes (Van Gogh, Cézanne) i artistes expressionistes d'avantguarda (membres del Blaue Reiter, entre ells Kandinsky) que el van influir i inspirar. Aquests vinculen art i espiritualitat, que atrau a Klee.


Colors de viatge


Els seus viatges a Itàlia i França, després abans de la guerra, a Tunísia, li van obrir els ulls a nous colors, noves emocions. Podem trobar aquesta meravella de la llum i els tons tunisians en el seu quadre "Hammamet". Els seus patchworks de colors enlluernadors també estan presents en les seves pintures abstractes, (May Picture, Color Patchwork...) i en les seves delicades i acolorides aquarel·les (incloent-hi la cubista Trois Maisons, amb magnífiques gammes de blaus)


Entre la realitat i la imaginació


Les obres de Paul Klee estan plenes de simbolisme, mística i màgia. És un apassionat de la natura, que transforma amb la seva mirada. Ho mostra de vegades geomètric, de vegades orgànic, de vegades fantasejat, suggerit, imaginari. Per a ell, l'art és un camí cap a una veritat: “L'art no reprodueix allò visible, fa visible. " Ell va dir.


Més que una broma


A més, li agrada jugar amb les representacions, i convidar els seus espectadors a fer un esforç. T'has adonat que els títols de les seves obres són de vegades dissonants? A primera vista, no entenem necessàriament el vincle entre el títol i el que es representa. Aquesta frontera entre llegible i oculta és desitjada! Paul Klee està ple d'ironia. Li agrada jugar amb l'abstracte, oferir quadres "simples" però significatius, que deconstrueixen els hàbits visuals, i ofereixen lectures i interpretacions diferents. Empeny el públic a concentrar-se, a anar més enllà de la superfície, a buscar, a revelar la seva realitat, que no s'ofereix en un escenari.


Després de la guerra, Klee va ensenyar teoria de l'art a la Bauhaus, amb Kandinsky, en particular. La seva obra és fortament contestada pels alemanys que l'anomenen "artista degenerat". Va tornar a establir-se a Suïssa, on va acabar els seus dies, arran d'una malaltia, l'any 1940.

Els motius de vegades infantils, les zones planes de color que habiten les pintures de Paul Klee, poden induir a error sobre la complexitat del pintor. Una veritat que es revela excavant una mica, com ell volia!


Com beneficiar-se dels pòsters de qualitat del museu Paul Klee?


Regalar un pòster de Paul Klee a algú que estimes és un regal sorprenent, que promet grans descobriments!


On mostrar-lo, a casa?


En un interior minimalista i modern, que apreciarà l'escalfament del color. Al dormitori, al menjador, al despatx o a l'espai de treball, per una obertura cap a la natura.